Baka egen tårta

Så gör du en tårta utan att baka

Födelsedagar, namnsdagar, studentexamen, bröllopsdag eller ett nytt jobb – det finns många anledningar till att bjuda på tårta. Det finns naturligtvis färdiga bakverk att köpa men för att dagen ska bli extra speciell kan det vara kul att fixa tårtan själv. Frågan är dock om du har tid och hur det står till med bakningskunskaperna!

För att slippa själva bakandet från grunden kan du skaffa hem olika tillbehör som gör tårtan både strålande fin och fantastiskt god. Du kan hitta tårtbottnar, marsipanlock och en myriad dekorationsdetaljer som passar varje tillfälle och personlighet. Här får du tips och idéer om hur du kan göra en tårta utan att baka på bästa möjliga sätt.

Fånga personligheten och tillfället med rätt dekoration

När du ska dekorera din tårta bör du anpassa den efter tillfället och den som ska firas. Är det till exempel en arbetskollega eller din chef bör du kanske vara lite mer konservativ än om det är till möhippan. Välj roliga detaljer som avspeglar mottagarens personlighet som fina marsipanblommor till mamma, ett brudpar till bröllopet eller sjörövarflaggor till busungarna. Strö guldglittrande strössel till tonårsdiscot, svarta sockerkristaller till hårdrockarna och färggranna varianter till jul och midsommar.

Sätt budskap på tårtan

Om du vill att det ska stå något på tårtan är det allra enklast att köpa färdiga små stickor, ljus eller flaggor där det står ”Happy Birthday”, en siffra eller en bild på en bebis. Vill du vara extra kreativ kan du också forma namn eller symboler med sockerpasta du köper färdig i olika färger, ungefär som modellera. Ett lite mer avancerat men också kul alternativ är att spritsa på det du vill. För det behöver du en sprits med olika munstycken och en frosting som du köper färdig och sedan är det bara att gå loss för hjärtats lust.

Överraska med ätbara detaljer

Du kan pynta tårtan med massor av ätbara godsaker som dessutom är granna att se på. Fyll den med skivade frukter och bär, sega råttor och punsch-praliner eller ett berg av riven choklad. Lägg på färdiga figurer som små djurhuvuden, enhörningar, monster, jultomtar, fotbollar och fjärilar. Låt fantasin flöda och var inte rädd för att experimentera. Har du tvillingar som ska firas men som är rakt motsatta personligheter? Inga problem – dekorera halva tårtan i prinsess-rosa och den andra i dinosaurie-grönt! Idag går det också att trycka foton på tårtlock, vilket öppnar en hel värld av möjligheter.

Glöm inte fyllningen

Tårtan ska inte bara se god ut, den ska vara det också! Fyllningen är viktig även om den inte syns och här hittar du många alternativ. Det finns goda fyllningar som smaksätter din tårta i smaker som hallon, jordgubbe och choklad och allt du behöver göra är att blanda ut dem med lite mjölk eller vatten. Du kan också köpa färdiga tårtbottnar eller kakmixar som du bakar i ugnen. Det är extra praktiskt om du behöver göra en specialtårta, exempelvis en vegansk eller glutenfri variant, då det finns färdigmixar för alla behov.