Förbered det perfekta julbordet

När december börjar närma sig är det dags att börja planera inför julfirandet. Du kan bjuda in vänner och familj för att få dela julen med de som står dig närmast. Det vanligaste och mest klassiska du kan anordna är en härlig julmiddag.

Vad som ska finnas på julbordet är helt upp till dig och kan bero lite på vilka du bjudit in. Ofta finns några saker som finns på allas julbord och sedan har varje familj ofta några egna saker som blivit tradition i just den familjen. Fråga gärna runt bland dina gäster och se vad de brukar ha för att få inspiration.

Så förbereder du

Börja i tid så att det inte på något vis blir stressigt för dig. Försök ha det mesta klart så tidigt som möjligt för att undvika den hemska julstressen, ju mer du planerar desto mindre stress kommer du uppleva. Det viktigaste som finns på ett svenskt julbord är såklart julskinka så det bör vara bland det första du inhandlar för att få tag på en riktigt bra. För att skapa rätt stämning runt julbordet behöver du såklart införskaffa julpynt och olika juldekorationer för att stämningen ska bli på topp. En vacker dukning är alltid uppskattat och visar på att du verkligen ansträngt dig för att fixa något fint för dina gäster. Se till att köpa på dig juldekorationer tidigt i December innan allt det finaste tar slut så har du även det klart och kan fokusera på annat ju närmare du kommer julmiddagen.

Så väljer du mat

Först och främst måste du fråga dina gäster om någon har några allergier så att du kan anpassa maten efter det. Sedan måste du även komma ihåg att alla inte gillar traditionell julmat så du måste vara flexibel och kunna kombinera olika sorters mat så att det finns något för alla. Till klassikerna hör ju sill, lax, potatis, rödbetssallad, julskinka, köttbullar, Janssons frestelse och listan bara fortsätter. Det härliga med ett julbord är ju att det finns så många olika alternativ. Om du vill liva upp julmaten lite kan du prova att ta in lite internationell julmat bara för att se hur det kan vara på andra ställen. Du och dina gäster kanske hittar en ny favorit eller så lär ni er något nytt men oavsett vad så är det alltid spännande att prova nya saker.